Friday, August 6, 2010

Летна манџа

Се пржат посебно пиперки посебно патлиџани ,
Се мешаат и се вријат заедно (може и во рерна)
Кога ќе ја добие саканата густина смесата
се собира во загреани тегли,кои се покриваат со кебе за да се ладат постепено.
Може да се стерилизираат како што се припрема компот т.е
 Се стават во големо тенџере покриено со крпа ,кое треба да се наполни со топла вода така што ќе достигне до третина од теглите и да се врие на тивко (15 мин откако ќе зоврие) и се оставаат теглите во тенџерето додека се изладат теглите.
Или може да се се стават во подлабока тепсија во која ќе се додаде вода,која се става во рерна и се загреваат на 100 степени подолго време (може и преку ноќ и сабајле да се исклучи рерната).

No comments:

Post a Comment