Friday, August 6, 2010

Компот од вишни

Покрупни вишни се мијат,им се отстрануваат рачките,
се редат во тегли и се додава по 1 лажица шекер во
секоја тегла (а може да се прелијат со сируп од шекер)
Се дополнуваат со вода и се варат 20 мин откако ќе зовријат.
Може да се вријат во тенџере во кое има вода и е ставено во рерна

или на оган во големо тенџере во кое става на дното текстил ,
се редат подготвените и убаво затворени тегли кои се завиткуваат во хартија
се дополнува со вода така да се покриени со вода 3/4 од теглите се врие околу 1/2 саат.

No comments:

Post a Comment