I начин:
Се мијат кајсии ,им се вадат семките и се ставаат во пекач .Се додава шекер (околу 1/2 кг) и се ставаат во загреана рерна на 200 степени каде зовриваат и повремено се промешува со голема дрвена лажица .Врие околу 1,5 час ,да се згусне до саканата густина а потоа се собира врело во теглички кои се покриваат со чаршав и со кебе и се оставаат да се ладат постепено.
За да не се расипат пекачот се става на плочите вклучени на 1 да врие по малку.
Исто се постапува и за мармелад т.е џем од сливи.
II Начин
Се чистат кајсии,се мелат, се додава 1 кг шекер на 3 кг кајсии , се вари околу 1,5 саат , се собира врел во загреани тегли кои се затвораат и се остава покриен да се лади постепено.
No comments:
Post a Comment