Thursday, January 25, 2018

Јаболков оцет

2 кг јаболка се дробат т.е гмечат.
Се додава 3 кг вода и 1 лажица шекер.Може и 1 чашка ракија.
Се ставаат на топло во стаклени големи тегли затворени но секој ден да се протресуваат и да се  отвораат .
А може да се покрие со газа и да стои отворена ,но повремено да се промешува.
Побрзо ќе стаса ако стои на топло.
Се процедува откако ќе стаса и се собира во стаклени шишиња.

Се користи така што се пие пред појадок така што се
става 1 чаша свежа вода,
2 лажичиња јаболков оцет и
2 лажичиња мед.

Saturday, August 7, 2010

Мајонез од везен пипер

10 модри патлиџани се печат,се лупат, се сечат на пола и се мелат .

3 кг везен црвен пипер се чисти од семки откако ќе се
омекне во рерна и се меле.
(Патлиџаните може олупени и исечени на пола да се печат во тепсија во рерна)

1 чаша оцет,1 л зејтин,сол,1лажица сенф.
Се се меша и врие ,а потоа се собира во тегли кои се покриваат и се оставаат да се ладат постепено.

Friday, August 6, 2010

Мајонез од пипер

10 модри патлиџани се печат ,лупат и мелат,
(може да се излупат, да се пресечат на пола и
да се печат во плех во рерна).

7 кг зелен пипер се пече лупи и меле.

1 л зејтин се загрева и му се додаваат
мелениот пипер и патлиџан ( може до 1,5 л зејтин) и се пржи.
Се додаваат 2 лажици сол и при крај малку сенф.

Се собира во врели тегли и се покрива да се стерилизира.

За турли тава

Во тегли се дроби по малку модар патлиџан,пипер,
магдонос,морков,црвен патлиџан кој ќе пушти сок,
добро се затвораат и се стерилизираат 20-30 минути,
како компот.

Пеглани пиперки

(2 дози се собираат во 3 тегли од по 3 кг)
За една доза треба:
50 големи индустриски пиперки,
100 гр есенција,
250 гр зејтин,
150 гр шекер,
2 китки магдонос,
2 главици лук,100 гр сол.

Се дроби лук и магдонос па се додаваат состојките.

Се става по 1 мало лажиче во секоја пиперка.

Се редат во големо тенџере легнати и се потиснуваат со помало
на кое е ставено нешто тешко ( пр кофа со вода).

Вака стои 24 часа.

Се редат во чисти тегли,се потура со сокот што го пуштиле и
се затвораат теглите.
(Од сокот може и да остане).

Модри патлиџани

Се обаруваат модри патлиџани ,цели без дршка 2-3 минути.
Од доле ,од кај семето сечи на 4 дела (не до крај).
Полни со лук,целер,магдонос (може и моркови).
Солило (од барени пиперки).

Феферони

За 1 тегла полна со феферони треба:
1 филџан (од кафе) оцет,
1 лажица шекер,
1 лажица сол,
вода да се дополни.
Теглите се стерилизираат како компот