Friday, August 6, 2010

Сок од вишни

I начин:

Се зовриваат вишни со вода (пола тенџере вишни пола вода и вријат додека не испукаат при што го пуштаат сокот).
Се процедува прво низ огноотпорна цедалка со поголеми отвори, но да не ги пропушта семките ,а потоа низ огноотпорна цедалка со мали отвори (како газа) .
Се додава шекер по вкус и се зоврива 15 мин по што се собира во шишиња кои се затвораат и се покриваат да се ладат постепено.

II начин;

На 10 кг вишни очистени од рачки се додава 2 кг шекер и 5 кг вода.
Зоврива да пушти сок.
Се процедува низ преса или газа,
се додава шекер и се става да зоврие 15 мин по што се собира
во загреани шишиња кои се ладат постепено.

No comments:

Post a Comment