Sunday, December 13, 2009

Руска салата

Се чисти и дроби :
2 кг црвени пиперки,
2 кг зелен патлиџан,
2 кг краставици,
1 кг моркови,
(вкупно7 кг).

Зоврива пресол од : 800 мl алкохолен оцет вински,
250 гр шекер
150 гр сол,1 пакетче бибер,
600 ml зејтин,
Се потура со солилото и се меша.
Се остава да преноќи а потоа се собира и
стерилизира 20 мин како компот.

II варијанта: (сања)
Вк 10 кг (пипер,зелен патлиџан,краставици,моркови,карфиол)
250 гр алкохолен оцет 9%
250 гр шекер,
300 гр сол,
2 пакетчиња бибер,
700 гр зејтин
целер
Состојките зовриваат,се варат малку морковите и се попарува.
Се собира по 1 саат и може да се стерилизира затворено во тегли.

No comments:

Post a Comment