12 кг пипер црвен (печен,лупен,сецкан)
6 кг патлиџани (печени,лупени а може и мелени на машина што вади лушпи и семки)
Пиперките се пржат со патлиџанот (скоро 1,5 саат) со 600 до 700 гр зејтин.
Пред крај се додава 1-2 главици лук сецкан,
200 ml вински оцет,
200 гр шекер,
1 китка магдонос и
сол по вкус
II начин
14 кг црвени пиперки се печат во рерна ставени во 2 тепсии ,една најгоре и друга најдолу на хартија за печење , се ладат и се сецкаат.
7 кг патлиџани се мелат на машина што вади семки и лушпи и вријат малку и се мешаат со сецканите пиперки.
Се додава 1/2 л зејтин и заедно врие (може во рерна).
Пред крај се додаваат две главици сецкан лук,
200 мл вински оцет(киско),
200 гр шекер и сол по вкус.
Се собира врело во тегли кои се покриваат да се ладат постепено.
6 кг патлиџани (печени,лупени а може и мелени на машина што вади лушпи и семки)
Пиперките се пржат со патлиџанот (скоро 1,5 саат) со 600 до 700 гр зејтин.
Пред крај се додава 1-2 главици лук сецкан,
200 ml вински оцет,
200 гр шекер,
1 китка магдонос и
сол по вкус
II начин
14 кг црвени пиперки се печат во рерна ставени во 2 тепсии ,една најгоре и друга најдолу на хартија за печење , се ладат и се сецкаат.
7 кг патлиџани се мелат на машина што вади семки и лушпи и вријат малку и се мешаат со сецканите пиперки.
Се додава 1/2 л зејтин и заедно врие (може во рерна).
Пред крај се додаваат две главици сецкан лук,
200 мл вински оцет(киско),
200 гр шекер и сол по вкус.
Се собира врело во тегли кои се покриваат да се ладат постепено.
No comments:
Post a Comment